Hjortensbergskyrkan – söndag 18 maj kl.17.00
BAROCK-GODIS
Dan Laurin,
blockflöjt
Anna Paradiso Laurin, cembalo

Dan Laurin
är en av vår tids mest omtalade blockflöjtister. Hans utpräglade klangmedvetenhet och scennärvaro har gjort honom berömd över hela världen. Dan har, som interpret och skivartist med fyrtio skivor i diskografin, vunnit ett stort antal priser och utmärkelser, bland annat två Grammisar, nu senast 2020 för en produktion där han även har instrumenterat Johan Helmich Romans Golovinmusik samt dirigerar framförandet.
Dan har turnérat i USA, Japan, Sydkorean, Taiwan, Australien, Indien, och stora delar av Europa. Han har en rikhaltig repertoar som sträcker sig från medeltida danser med balkaninspirerad improvisation via högbarockens finlir och finess fram till dagens krävande intellektuella musik mellan frijazz och komponerad konstmusik. Med stor integritet och mod har Dan hävdat sitt instruments klangliga möjligheter och hans nyanserade uttryck och utmanande spelstil har inspirerat dagens kompositörer att skriva musik till honom. För sina tolkningar av nutida musik har Dan bl.a. tilldelats Svenska Tonsättareföreningens Interpretpris. 2001 mottog han medaljen ”Litteris et Artibus” av Carl XVI Gustaf, och 2011 tilldelades han Interpretpriset av Kungliga Musikaliska Akademien. Under många år har Dan arbetat med en nykonstruerad blockflöjt vars stora klang är tänkt att matcha en modern symfoniorkester. Avsikten var att utvidga repertoaren för blockflöjt och stor orkester för att på så sätt erbjuda blockflöjtister ännu en plattform att arbeta från. Kommande verk för detta instrument och stor orkester rymmer bl a tonsättare som Christofer Elgh. Bland de kompositörer som skrivit till Dan kan nämnas Daniel Börtz, Jan Sandström, Britta Byström, Helena Tulve, Fredrik Österling, Per Mårtensson, Karin Rehnqvist, Åse Hedström, Tommy Zwedberg, Staffan Mossenmark, Björn J:son Lindh, Sven-Erik Werner, Thorsteinn Haukson, Chiel Meijering, Vito Palumbo, Ingvar Karkoff och Bent Lorentzen. Dan Laurin har varit blockflöjtsprofessor på många musikhögskolor i Tyskland, Danmark, England och Sverige. Sedan 2000 är han professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
 

Anna Paradiso Laurin
Den svensk-italienska cembalisten och hammarklaver-spelaren har omtalats som ”en av de mest framstående klaverspelarna i världen idag” (Musicweb-International, England). Hon har framfört konserter i Europa, USA, Japan, Taiwan, Hong-Kong, Libanon. För det internationella bolaget BIS har Anna spelat in många skivor, på cembalo, klavikord, hammarklaver och modernt piano. För dessa inspelningar har hon fått entusiastiska recensioner internationellt. Hennes senaste skiva är en världspremiär med musik av 1800-tals tonsättarinna Caroline Ridderstolpe spelad på ett svenskt originalhammarklaver. Hennes soloinspelning av JH Romans klaversonater på cembalo och klavikord var bl a ”årets skiva” för American Record Guide. Hennes soloinspelning av PD Paradisis klaversonater på cembalo och hammarklaver var ”Editor’s Choice” för Gramophone (England) och för många andra internationella tidskrifter. 2020 vann Anna en svensk Grammis tillsammans med Dan Laurin (dirigent) och orkestern Höör Barock. 2019 var Anna mottagare av Kungl. Musikaliska akademiens stipendium i Bernadotteprogrammet som delades ut av H. M. Konungen, med ett projekt om retorik och neapolitansk barock musik. Anna har spelat som solist och continuoist med svenska orkester såsom Orfeus Barock (Kungl. Filharmoniker), Rebaroque, Höör Barock, BAGS (Göteborg Symfoniorkester), Drottningholms Barockensemble, Gävle Symfoniorkester, Norrköping Symfoniorkester, Norbotten NEO, Norrbotten Kammarorkester, med fl.
Anna Paradiso Laurin har varit cembaloprofessor i olika musikhögskolor i Italien. Just nu är hon lärare på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon även arbetar som forskare inom repertoaren för svenska tidstypiska klaverinstrument. Anna är dessutom filosofie doktor i latinsk och antik grekisk filologi och 2005-2008 undervisade hon bl. a. på Oxford University och Stockholms universitet. 

Hjortensbergskyrkan –
söndag 13 april, kl.17.00

THE REMINISCENCE OF SPRING
Julia Sigova,
piano
Anton Lasine,
fiol

Julia Sigova
Född i Minsk, Vitryssland, visade Julia en tidig musikalisk talang och började spela piano vid 6 års ålder. Efter att ha avslutat Glinka Music High School i Minsk blev hon inbjuden att studera vid Musikhögskolan i Malmö i Sverige och avslutade sitt solistdiplom med prof. Hans Pålsson, och studerade därefter vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Hon fortsatte sin utbildning till solist under ledning av prof. Norma Fisher i London och prof. Konstantin Bogino i Italien där hon var hans assistent.
 
Sedan Julias debut med Malmö Symfoniorkester 2010 har hon blivit en av de ledande kvinnliga konsertpianisterna i Skandinavien. Hon har bjudits in att uppträda på många prestigefyllda festivaler och arenor världen över.
Julias inspelningar sänds ofta på radio runt om i världen. Hon spelade även i svensk TV i det mycket populära programmet Kulturfrågan kontrapunkt.
 

Anton Lasine
Född i St.Petersburg (Leningrad) 1972, började Anton Lasine spela fiol vid 5 års ålder och uppträdde ofta som solist under sina tidiga studier. Både åren 1984 och 1985 tilldelades han 1:a pris vid tävlingen för unga violinister i den norra regionen av Sovjetunionen. 1986 gick Anton Lasine på Rimsky-Korsakov Music College i St.Petersburg och fortsatte sin utbildning vid St.Petersburg Rimsky-Korsakov State Conservatoire, tog examen med diplom och titlar som solist, kammarmusiker, orkestermusiker och lärare. När han flyttade till Skandinavien 1994 fortsatte Anton sina studier hos prof. Alexander Fischer vid Musikkonservatoriet i Malmö i Sverige.
 
Anton Lasine är en aktiv artist som uppträder både som kammarmusiker och solist i hela Europa och Skandinavien. Han har uppträtt som solist med många orkestrar inklusive Malmö Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Malmö Opera. Sedan 1995 har Anton varit engagerad, både som Konsertmästare och tuttifiol, av symfoniorkestrar i Danmark och Sverige, däribland Kungliga Danske Orkester, Copenhagen Phil, Danmarks Radios Orkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta, Lundalands Filarmoniska Orkester. Han är för närvarande engagerad som 1:e biträdande konsertmästare i Malmö Operaorkester.
 

Nyköpings Teater –
söndag 16 mars, kl.17.00
FILMMUSIK  “Cinematic Images”

Minna Weurlander, ackordeon
Deseo Stråkkvartett

Joakim Zetterqvist
- violin
Sanna Kähkönen - violin
Jessica Strid - viola
Amelia Jacobsson - cello
I samarbete med Scenkonst Sörmland

WEURLANDER & DESEO STRING QUARTET
bildades 2016 av accordeonisten och kompositören Minna Weurlander och har tolkat musik bl.a. av mästrarna Ennio Morricone, Astor Piazzolla, Saúl Cosentino , Kurt Weill, samt Weurlanders egna verk. Deras första album ”GLOW” släpptes 2020 och har fått fantastiskt mottagande både i Sverige och utomlands. Deras samspel, virtuositet, unika klang och uttryck har rosats av både publiken och recensenterna.

”Deras musik spelas genomgående med sådan glöd att passionen blir till en
vällustig och samtidigt nästan fysiskt smärtsam lyssnarupplevelse. …Musiken
går rakt in i hjärteroten och skakar om på ett intensivt härligt vis. Har väl aldrig tidigare behövt pausa mitt i en låt för att hämta andan. Underbart! …”

Deseo String Quartet har under ledning av Minna Weurlander även med­verkat i filmen ”Apstjärnan” som hade sin världspremiär våren 2021, med skådespelarna Pernilla August och Stellan Skarsgåd i huvudrollerna.

Minna Weurlander
Den finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander har ägnat hela sitt liv åt musik. Hennes konstnärliga uttryck och musikaliska bredd gör henne till en helt unik artist som rönt stort intresse hos en internationell publik. Endast 15 år gammal blev hon världsmästare i accordeon och började turnera vida omkring. Hon har även utsetts som
prisvinnare vid ansedda Premio Internazionale Astor Piazzolla. Minna är utbildad vid solistlinjen på Sibelius-Akademin i Helsingfors och räknas numera som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister.
 
Vi får genom musiken följa med i filmer från 1950- till 2000-talet. Kvällen bjuder på en akustisk konsert med det bästa av instrumentet accordeon, en typ av dragspel med melodibas. Konserten innehåller filmmusik med varierat uttryck, virtuositet och en unik klang.
 
Deseo String Quartett
Joakim Zetterqvist – violin
Sanna Kähkönen – violin
Jessica Strid - viola
Amelia Jacobsson – cello
 
Konserten arrangeras I samarbete med Scenkonst Sörmland

Hjortensbergskyrkan - söndag 23 februari, kl. 17.00
ROMANSAFTON ”Jordens och himlens sånger”
 Kathrin Lorenzen, sopran
Oskar Ekberg, piano

Kathrin Lorenzen
Kathrin är uppvuxen på en bondgård i norra Tyskland, men flyttade till Sverige efter att vunnit provsjungning till Radiokörens sopranstämma 2021, och parallellt följde även kompletterande studier på Masterprogrammet på KMH. Sedan dess har hon hunnit med att stabilt etablera sig på den svenska konsert-scenen, vunnit den internationella Telemanntävlingen 2023 (Interna-tionalen Telemann-Wettbwerb 2023) och nu i december rankades hon högst av alla(!) sökande sångare i hela Sverige på Kungliga Musikaliska Akademiens stipendielista. Hon har nyss också, efter flera uttagnings­omgångar, nått som de tre sista till final i Solistpriset. Det är första gången en sångerska kommit till final på 16 år.

Oskar Ekberg
Oskar Ekberg har sedan debuten med Sveriges Radios symfoniorkester 2004 varit efterfrågad solist, kammarmusiker och orkestermusiker, nationellt och internationellt. Han har rönt stor uppskattning för sitt engagemang för den svenska musiken, med flera uppmärksammade soloinspelningar på CD med musik av Elfrida Andrée, Adolf Fredrik Lindblad samt samtliga klaversviter av Johan Helmich Roman (Grammisnominerad för Bästa klassiska album). Han repertoarval präglas ofta av intresse att lyfta det undangömda men fantastiska, och är bl.a. en mycket uppskattad ambassadör för Olivier Messiaens pianomusik. Förutom ett rikt konserterande arbetar han sedan 2016 år som professor i piano på Marie Cederschiöld högskola i Stockholm.
  

Program
Romanser av bl a
Moritz Eggert (f. 1965)
Johanna Müller-Hermann (1868–1941)
Gustaf Nordqvist (1886–1949)
Olivier Messiaen (1908–1992)
Claire Delbos (1906–1959)