Culturum - Lördagen 12 november, kl  17.00

OBS! KONSERT I SAMARBETE MED NYKÖPINGS ARENA 


New Tide Orquestra
En egensinnig blandning av modern minimalism, argentinsk nytango, klassisk barock och fri improvisation.

New Tide Orquesta har turnerat genom Kina, Turkiet, Ryssland, Brasilien och hela Europa och känner sig lika hemma på ryska rockklubbar som på konserthus i Shanghai. De har gett ut åtta album, vunnit flera priser och gjort musik till flera filmer, bl.a. till Danslärarens återkomst, Searching for Sugarman och Future My Love. 2021 firade New Tide Orquesta 25 år och släppte sin 9. skiva, delvis med musik från föreställningen Mönster Outside som gruppen skapade tillsammans med det Brooklyn-baserade danskompaniet Sidra Bell Dance 2016-2018. 
 
New Tide Orquesta bildades i Göteborg 1996 som kvintett och kallade sig New Tango Orquesta. Det mesta av inspirationen kom då från den argentinska moderna tangon och Per Störby Jutbrings musik trampade nya stigar som snirklade sig runt den store Astor Piazzolla’s karakteristiska nuevo tango-stil.
 
I dag har New Tide Orquesta blivit lite av en institution på den svenska musikkartan, en institution i ständig rörelse. För tillfället utforskar gruppens kompositör Per Störby Jutbring vad man kan göra med enkelheten, vad man kan få den att förmedla när den tolkas av akustiska instrument, trakterade av musiker som lärt känna varandra bättre än de flesta musiker får möjlighet att göra under en karriär. Det senaste albumet ”Spirits: Nursery Rhymes” (2016) skrevs som en konsert, och utgör ett verk med akustisk orkestrering och elektroniska verktyg, som utmanar både musiker och lyssnare till att inte fastna i sin föreställning om genrer eller om hur något ska låta.
 
"Få svenska band har ett så väl samlat och genomgående starkt material som New Tide Orquesta"  – Lars Lovén, Svenska Dagbladet
 
"Över huvud taget är varje liten del imponerande självklar, genomarbetad, helt betagande. Det är en lika stillsamt omtumlande som tankeväckande föreställning som raffinerat skapar sina egna förutsättningar i gränslandet mellan teater, performance, dans, konsert. Kort sagt, ”Sisyfos – back on top”! är ett litet underverk." – Örjan Abrahamsson, DN (Om föreställningen Sisyfos – Back on Top!)

 
Per Störby Jutbring - bandoneon
Livet Nord - violin
Johanna Dahl - cello
Thomas Gustavsson - piano
Josef Kallerdahl - kontrabas
_______________________________

Senaste konserter 2022

Nyköpings Kammarmusikförening firar 40 år med världsartister!
Kammarmusikföreningen slog på stort och firade sitt 40-års-jubileum med två konserter. Den första ägde rum söndagen den 9 oktober och presen-terade ett ungt virtuospar för - läs och häpna – en hel del unga musikelever och även en hel del av den trogna kammarmusikpubliken.  Som draghästar tjänade vinnarna från 2021-års musiktävlingen ”Ung och Lovande” Theo Hillborg (saxofon) och Julia Isaksson (piano). De träffades 2017 i Londons Kungliga Musikakademi och bildade då en ensemble som försöker tänka utanför ramarna med att vilt blanda genre såsom folkmusik, jazz, klassiskt och modern musik. Juryns prismotivering gäller fortfarande: ”Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarens vyer, bjuder Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framförandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken”. Man kan häpna över vilka tonvariationer som finns i en saxofon som spelas av en virtuos, i det fallet Theo, från barocka kyrkklockor till skriket av en hel fågelsvärm som presenterades i ”Fuzzy bird sonata” av den japanska tonsättaren Takashi Yoshimatu. Även Julia fick glänsa med några solostycken, bl a Claude Debussys ”Estampes (Grafiska blad)”.

I samma konsert - och för att höra saxofonens välbekanta dansband-sound - fick kulturskolans saxofon-ensemble Koda (ledare Linda Sohlberg) äran att uppträda på scenen och inleda som förband där man spelade sax i klassisk trettiotalsstil som fick publiken att gunga i takten.  Många av den äldre kammarmusikpubliken tyckte att det var på tiden att få höra de olika facetterna som en saxofon kan uttrycka.

Söndagen därpå var det dags för ännu en virtuoskonsert, med Lövstabruks Kammarsolister som gäster, vilka bildar en pianokvintett. Fyra stråkare och en pianist som kommunicerar med varandra på högsta möjliga musikaliska nivå, en upplevelse som musikälskare bara inte fick missa, när man vet att musiken tillhör de mest älskade godbitarna inom klassiska musiken: Sjostakovitj’s respektive Dvoraks pianokvintetter.  Publiken lyssnade fascinerat på dynamiken från svagt till starkt och den enorma kraft som finns, när alla spelar i g-moll hos den  först-
nämnde. Likaså fick man glädjerusningar av de melodiskt friska och folkliga tonerna i A-dur hos den sistnämnde. De fem musikerna lyckades verkligen med att sätta en prägel av europeisk festivalstämning över konserten i Nyköpings Culturum. Alla musiker tillhör idag Sverige- och i vissa fall världseliten bland kammarmusikerna:  Cecilia Zilliacus, violin 1, Tale Olsson, violin 2, Emilie Hörnlund, viola, Antonio Hallongren, cello och Thomas Rudberg, piano. Tack för en oförglömlig konsert.
Heimo Zinko

Jubileumskonsert 1
Culturum - Söndagen 9 oktober, kl 16.00
Duo Julia & Theo – Vinnare av ”Ung och Lovande 2021”

Theo Hillborg, saxofon, och Julia Isaksson, piano,
träffade varandra 2017, under studietiden vid Royal Academy of Music i London. Duon är vinnare av 2021 års final av ”Ung & Lovande”.  ”Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan.” - Så ljöt Juryns motivering till utnämningen.
 
 Duon Julia & Theo hann redan utveckla en stor repertoar och framträde både i Storbritannien och i Sverige. I repertoaren strävar de efter att tänka outside the box. Duon blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassisk och modern musik.
 
Theo Hillborg, född 1996, tog sin kandidatexamen på Royal Academy of Music i London med First Class Honours där han studerade för Simon Haram och Martin Speake. Därefter fortsatte han med en masterexamen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Christer Johnsson. Som solist har Theo vunnit priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis Stockholm International Music Competition och Polstjärnepriset. Han är medlem i Stockholms Saxofon­kvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik. Theo är även rutinerad orkestermusiker.
 
Julia Isaksson, född 1996, gjorde sin internationella solistdebut vid 18 års ålder när hon uppträdde för ett fullsatt Laeiszhalle i Hamburg på International Steinway Festival efter att ha vunnit första pris i Steinway Pianofestival i Stockholm 2014. Julia har vunnit pris i flera internationella tävlingar som exempelvis första pris i Feurich International Music Competition i Wien 2016 och andra pris i the Wilfrid Parry Prize 2019. Nyligen har hon även fått andra pris i den prestigefyllda tävlingen Sterndale Bennett Prize 2020. Hon har spelat i Tivolis konsertsal, Göteborgs konserthus och Stockholms konserthus. Julia tog sin kandidatexamen på Royal Academy of Music i London med First Class Honours där hon även går sin mastersutbildning för professor Colin Stone. Hösten 2020 började hon även studera interpretation diplom på Musikhögskolan i Malmö för Francisca Skoogh parallellt med sina studier i London

Jubileumskonsert 2
Culturum - Söndag 16 oktober, 16.00
Lövstabruks Kammarsolister - Stråkkvintett

Fem mästare på respektive instrument som förenats som Lövstabruks Kammarsolister ska musicera med varandra i två av kammarmusikens absoluta mästarverk:
Sjostakovitj’s pianokvintett i g-moll op. 57; Dvorak’s pianokvintett i A-dur op. 81.
Vi i programrådet tror att detta program tillhör de absoluta musikaliska höjdpunkterna i Kammarmusikföreningens 40-åriga liv.

Cecilia Zilliakus (violin)
Genom åren har publiken omfamnat Cecilia Zilliacus lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammarmusik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra. Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar.
”Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.” Cecilias Zilliacus arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska. Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland samt för Musikfestspelen Korsholm i Finland. Hon är dessutom en drivande kraft i den flerfaldigt prisbelönade svenska stråktrion ZilliacusPersso Raitinen. Cecilia Zilliacus är utbildad i Stockholm och i Köln. Hon är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden.

Julia Kretz-Larsson (violin)
har studerat för Marianne Boettcher och Thomas Thompson i Berlin och för Josef Suk i Prag. Med Julius Stern pianotrio har hon vunnit priser vid flera internationella tävlingar. Hon är medlem i kammarmusikensemble Spectrum Concerts Berlin, som har sin egen konsertserie i Berliner Philharmonie Kammermusiksaal och har med dem även spelat i konserthus som Carnegie Hall i New York och Concertgebouw Amsterdam. År 2006 blev Julia Kretz-Larsson medlem av Lucerne Festival Orchestra, ledd av Claudio Abbado, och sedan 2008 har hon varit medlem i Mahler Chamber Orchestra, från 2011 som stämledare. Julia är sedan 2015 alternerande första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Julia har regelbundet spelat kammarmusikkonserter med ett flertal internationella artister och har spelat på festivaler som Salzburger Festspiele, Internationella Kammarmusikfestivalen i Utrecht, Julian Rachlin and Friends, Schleswig-Holstein Musikfestival och Vinterfest. Hon har spelat in kammarmusik för bland annat BIS, NAXOS, Harmonia Mundi.

Riikka Repo (viola)
är en passionerad kammarmusiker som regelbundet framträder på ett flertal internationella scener i olika konstellationer. Riikka har studerat för David Takeno i London, Lars Anders Tomter på Edsbergs kammarmusik-institut och vid Sibelius­akademien i Helsingfors för Jouko Mansnerus där hon år 2008 diplomerades med högsta betyg. 2008-2013 var Riikka anställd i Kungliga Filharmoniska orkestern och sedan 2014 innehar hon tjänsten som alternerande stämledare i Sveriges Radios symfoniorkester. Riikka är också medlem i The Chamber Orchestra of Europe och Vamlingbo-kvartetten och turnerar dessutom flitigt med andra olika ensembler och orkestrar. Riikka spelar på en Maggini viola, utlånad av Järnåkerfonden.
 

Antonio Hallongren (cello)
är pristagare i flera svenska och internationella tävlingar. Han gjorde  sin Debut i Carnegie Hall, Weill Hall i Tjajkovskijs ”Variationer på ett rokokotema” som vinnare av New York Concerti Sinfoniettas solisttävling. Han är medgrundare och konstnärlig ledare för Lövstabruks Kammarmusikfestival, grundad 2013. Hallongren är utbildad vid masterprogrammet vid Juilliard School där han studerade för David Finckel och Richard Aaron. Bland tidigare lärare finns Ola Karlsson, Julia Lichten, Mats Rondin & Harro Ruijsenaars. Som kammarmusiker har Hallongren uppträtt tillsammans med världsberömda artister som Michael Amory (Brentano Quartet), Miguel Da Silva (Ysaÿe Quartet), Robert McDonald, Staffan Scheja och Eugene Drucker & Philip Setzer (Emerson String Quartet). Antonio spelar på en cello av J. F. Lott tillverkad 1727, vänligt utlånad från Järnåkerfonden.
 

Thomas Rudberg (piano)
Thomas Rudberg (f.1991 i Belgien) flyttade till Sverige 2001. Efter sina studier på Kungliga Musikhögskolan för prof. Staffan Scheja tog han sin master och solistdiplom på Edsbergs Musikinstitut för prof. Mats Widlund. Sedan 2016 innehar Thomas en tjänst som högskolelektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Både som solist och kammarmusiker har Thomas spelat och turnerat i Sverige, Europa, USA, Japan och Kanada. Han har uppträtt på scener såsom Konserthuset i Stockholm, Carnegie Hall, Berwaldhallen och Göteborgs konserthus. Thomas har en stor kammarmusik­repertoar och är en flitigt anlitad kammarmusiker.
 

Tidigare konserter 2022

Hjortensbergskyrkan - Torsdag den 11 augusti kl 19.00

”Ung svensk Solist”
 

Duo  Albin Uusijärvi (viola) –
Maria Rostotsky (piano)
Vi är mycket stolta över att få presentera en ny ung och lovande svensk solist. Albin Uusijärvi är född 1995 i Nyköping och har redan spelat som solist med Göteborgs Symfoniker och Edsbergs Kammarorkester. Han ackompanjeras av Maria Rostotsky (piano) som är en av Sveriges mes mångsidiga musiker och specialist på kammarmusik.
Albin Uusijärvi
föddes 1995 i Nyköping. Vid 6 års ålder började han spela fiol, men bara 6 år senare bytte han till dess något större och mörkare klingande syskon – violan. Han har byggt en stark re­lation till dess unika ljud och repertoar. Kammarmusiken har blivit hans stora fokus. Albin fick 2014 polstjärnepriset och vann 2019 priset som årets bästa ungdomssolist i klassisk musik på Konserthuset i Göteborg. Albin var finalist i “Ung och Lovande” året 2021 med Duo Wallner & Uusijärvi. I början av 2022 flyttade Albin till Berlin för utbildning på prestigefyllde ”Karajan-Akademie der Berlin Philharmoniker” och därefter har Albin även börjat spela som gäst med Berliner Philharmoniker.

Maria Rostotsky
Maria Rostotsky undervisar i piano på Lilla Akademien. Hon är internationellt verksam som solist och kammarmusiker, utbildad vid Royal Academy of Music i London där hon erhöll Bachelor of Music 1st class Honours. År 1998 återvände hon till Sverige och KMH där hon tog Solistdiplom för prof. Staffan Scheja, och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest mångsidiga musiker inom Kammarmusiken. Hon framträder ofta i samarbete med andra konstformer. Hon är en av initiativtagarna till kammarmusikserien Chambre Giljotin, som bjuder in till en närhet mellan musik och publik som inte finns i traditionella konsertsalar.
          ”Jag har erfarenhet av såväl den ryska som den europeiska pianoskolan, och söker i min                         undervisning kombinera dessa med ett utforskande av scenens olika möjligheter och  anspråk.”

Hjortensbergskyrkan - Söndag den28 augusti kl 16.00
Bashar Sharifah -
cello, Örjan Carlsson - trummor, Marcus Utbult - kontrabas, Fredrik Hamra - trummor

"Crossover på cello"

Bashar Sharifah
Det är ovanligt att höra en cellist blanda västerländsk klassisk musik med arabisk-, jazz-, fusion- och latinmusik. Men för Bashar Sharifa, född i syriska Aleppo, är det en självklarhet. Bashar växte upp i ett hem präglat av kultur och musik från alla världens hörn.
 
Han började studera cello vid 10 års ålder vid det arabiska klassiska musikinstitutet, där arabisk musik lärdes ut såväl som västerländsk klassisk musik. Han studerade för den armenska läraren Sarkis Koshkarian som var inspirationen bakom Sharifahs kärlek till cellon. Sharifah fortsatte att ta lektioner hos den ryska cellisten Konstantin Popov, som hjälpte honom att forma den tekniska utvecklingen och ljudet som cellist. Vid 15 års ålder blev han medlem i den orientaliska orkestern i Aleppo.
 
Sedan 2012 lever Bashar i Sverige, numera Göteborg, och har byggt vidare på sitt nätverk av musiker och projekt. Bashar släppte i april 2021 albumet ”New Times”, vars titel pekar mot en bättre framtid. Albumet är producerat i samarbete med musikerna som uppträder i dagens konsert.
 

Bandet:
Örjan Carlsson - piano, Marcus Utbult - kontrabas, Fredrik Hamrå - trummor

Bandet spelar Jazz i olika konstellationer och har tillsammans med Bashar Sharifah producerat Albumet New times. New Times är titeln som sammanfattar Sharifahs hopp om en bättre framtid, varje bit i albumet är en känslomässig fas som Sharifah har gått igenom under de senaste åren.

Konserten innehåller originalstycken komponerade och arrangerade av Sharifah och hans vän basisten Marcus Utbult samt några andra klassiska arabiska stycken, arrangerade av Sharifah i modern andemening, som är påverkade av hans bakgrund som musiker som ska sammanföra öst och väst.
 

Hjortensbergskyrkan - Torsdag 8 september kl 19.00
Arvid Eriksson - baryton.
Kvartett: André Kaufman - violin, Märta Eriksson - viola, Maja Molander - cello och Karin Birgersson - piano.

"Pianokvartett med sång "

Arvid Eriksson
föddes 1988 i Uddevalla, är uppvuxen i Göteborg och har sedan 2016 bott i Stockholm. Han stude­rade vid Kungliga Musik­högskolan, där han tog sin kandidatexamen 2021. Hans lärare under utbildningen var Petteri Salomaa och Bo Rosen­kull.
 
Arvid har fokuserat på konstsång och barockmusik och har utvecklat detta på masterclasses för bland andra Anne Sofie von Otter och Peter Mattei. Han har uppträtt i konserthusen i Stockholm och Göteborg och i Sveriges Radio P2. Våren 2021 var han solist i Faurés Requiem när den framfördes i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Sveriges Radios Kör under ledning av Simon Crawford-Phillips.
 
Arvid är medlem i den välrenommerade ensemblen Göteborg Baroque och hörs ofta som solist i oratorier, bl a Johannes-passionen, Matteus-passionen, Händels Messias, Skapelsen av J. Haydn samt Requiem av Mozart och Fauré med flera. Arvid har även framfört kända sångcykler som Schumanns Dichterliebe och Mahlers Rückert-Lieder och många andra sånger och lieder. Närmast hjärtat ligger dock de svenska konstsångenar av bland andra Stenhammar, Rangström och Peterson-Berger.

Kvartetten

André Kaufman - violin,
har redan hunnit utmärka sig som en av sin generations mest talangfulla violinister och uppträder regelbundet både som solist och kammar­musiker. Han vann 2019 en internationell uttagning för en termin på Royal College i London för den legendariske Itzhak Rashkovsky och är för närvarande tillbaka i Sverige som student vid Edsbergs Slott i Stockholm.

Märta Eriksson - viola
är utbildad i Göteborg och Berlin med studier för Johanna Persson och Friedemann Weigle. Hon är en väletablerad orkestermusiker med engagemang i flertalet av Sveriges orkestrar, och även kammarmusiker. Hon är en av grundarna till den prisbelönta Sjöströmska Kvartetten, och är alltsedan starten 2007 medlem i ensemblen.
 

Maja Molander - cello
är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och vid Birmingham Conservatoire. Sedan 2013 är hon medlem i Malva Kvartetten. Maja är bekant med många olika musikgenrer, har bland annat turnerat världen över med popensemblen the Gothenburg String Theory och är sedan 2018 medlem i Jemtlands Salongsorkester.
 

Karin Birgersson - piano
har efter masterstudier vid Royal Academy of Music i London etablerat sig som kammarmusiker och orkester­pianist. De senaste åren har inneburit engagemang för
bl a Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan och Svenska Kammarorkestern. Sedan en tid tillbaka är hon också programledare för ”Klassiska konserten” i Sveriges Radio P2.