Kommande konserter 2022

Hjortensbergskyrkan - Torsdag den 11 augusti kl 19.00

”Ung svensk Solist”
 

Duo  Albin Uusijärvi (viola) –
Maria Rostotsky (piano)
Vi är mycket stolta över att få presentera en ny ung och lovande svensk solist. Albin Uusijärvi är född 1995 i Nyköping och har redan spelat som solist med Göteborgs Symfoniker och Edsbergs Kammarorkester. Han ackompanjeras av Maria Rostotsky (piano) som är en av Sveriges mes mångsidiga musiker och specialist på kammarmusik.
Albin Uusijärvi
föddes 1995 i Nyköping. Vid 6 års ålder började han spela fiol, men bara 6 år senare bytte han till dess något större och mörkare klingande syskon – violan. Han har byggt en stark re­lation till dess unika ljud och repertoar. Kammarmusiken har blivit hans stora fokus. Albin fick 2014 polstjärnepriset och vann 2019 priset som årets bästa ungdomssolist i klassisk musik på Konserthuset i Göteborg. Albin var finalist i “Ung och Lovande” året 2021 med Duo Wallner & Uusijärvi. I början av 2022 flyttade Albin till Berlin för utbildning på prestigefyllde ”Karajan-Akademie der Berlin Philharmoniker” och därefter har Albin även börjat spela som gäst med Berliner Philharmoniker.

Maria Rostotsky
Maria Rostotsky undervisar i piano på Lilla Akademien. Hon är internationellt verksam som solist och kammarmusiker, utbildad vid Royal Academy of Music i London där hon erhöll Bachelor of Music 1st class Honours. År 1998 återvände hon till Sverige och KMH där hon tog Solistdiplom för prof. Staffan Scheja, och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest mångsidiga musiker inom Kammarmusiken. Hon framträder ofta i samarbete med andra konstformer. Hon är en av initiativtagarna till kammarmusikserien Chambre Giljotin, som bjuder in till en närhet mellan musik och publik som inte finns i traditionella konsertsalar.
          ”Jag har erfarenhet av såväl den ryska som den europeiska pianoskolan, och söker i min                         undervisning kombinera dessa med ett utforskande av scenens olika möjligheter och  anspråk.”

Hjortensbergskyrkan - Söndag den28 augusti kl 16.00
Bashar Sharifah -
cello, Örjan Carlsson - trummor, Marcus Utbult - kontrabas, Fredrik Hamra - trummor

"Crossover på cello"

Bashar Sharifah
Det är ovanligt att höra en cellist blanda västerländsk klassisk musik med arabisk-, jazz-, fusion- och latinmusik. Men för Bashar Sharifa, född i syriska Aleppo, är det en självklarhet. Bashar växte upp i ett hem präglat av kultur och musik från alla världens hörn.
 
Han började studera cello vid 10 års ålder vid det arabiska klassiska musikinstitutet, där arabisk musik lärdes ut såväl som västerländsk klassisk musik. Han studerade för den armenska läraren Sarkis Koshkarian som var inspirationen bakom Sharifahs kärlek till cellon. Sharifah fortsatte att ta lektioner hos den ryska cellisten Konstantin Popov, som hjälpte honom att forma den tekniska utvecklingen och ljudet som cellist. Vid 15 års ålder blev han medlem i den orientaliska orkestern i Aleppo.
 
Sedan 2012 lever Bashar i Sverige, numera Göteborg, och har byggt vidare på sitt nätverk av musiker och projekt. Bashar släppte i april 2021 albumet ”New Times”, vars titel pekar mot en bättre framtid. Albumet är producerat i samarbete med musikerna som uppträder i dagens konsert.
 

Bandet:
Örjan Carlsson - piano, Marcus Utbult - kontrabas, Fredrik Hamrå - trummor

Bandet spelar Jazz i olika konstellationer och har tillsammans med Bashar Sharifah producerat Albumet New times. New Times är titeln som sammanfattar Sharifahs hopp om en bättre framtid, varje bit i albumet är en känslomässig fas som Sharifah har gått igenom under de senaste åren.

Konserten innehåller originalstycken komponerade och arrangerade av Sharifah och hans vän basisten Marcus Utbult samt några andra klassiska arabiska stycken, arrangerade av Sharifah i modern andemening, som är påverkade av hans bakgrund som musiker som ska sammanföra öst och väst.
 

Hjortensbergskyrkan - Torsdag 8 september kl 19.00
Arvid Eriksson - baryton.
Kvartett: André Kaufman - violin, Märta Eriksson - viola, Maja Molander - cello och Karin Birgersson - piano.

"Pianokvartett med sång "

Arvid Eriksson
föddes 1988 i Uddevalla, är uppvuxen i Göteborg och har sedan 2016 bott i Stockholm. Han stude­rade vid Kungliga Musik­högskolan, där han tog sin kandidatexamen 2021. Hans lärare under utbildningen var Petteri Salomaa och Bo Rosen­kull.
 
Arvid har fokuserat på konstsång och barockmusik och har utvecklat detta på masterclasses för bland andra Anne Sofie von Otter och Peter Mattei. Han har uppträtt i konserthusen i Stockholm och Göteborg och i Sveriges Radio P2. Våren 2021 var han solist i Faurés Requiem när den framfördes i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Sveriges Radios Kör under ledning av Simon Crawford-Phillips.
 
Arvid är medlem i den välrenommerade ensemblen Göteborg Baroque och hörs ofta som solist i oratorier, bl a Johannes-passionen, Matteus-passionen, Händels Messias, Skapelsen av J. Haydn samt Requiem av Mozart och Fauré med flera. Arvid har även framfört kända sångcykler som Schumanns Dichterliebe och Mahlers Rückert-Lieder och många andra sånger och lieder. Närmast hjärtat ligger dock de svenska konstsångenar av bland andra Stenhammar, Rangström och Peterson-Berger.

Kvartetten

André Kaufman - violin,
har redan hunnit utmärka sig som en av sin generations mest talangfulla violinister och uppträder regelbundet både som solist och kammar­musiker. Han vann 2019 en internationell uttagning för en termin på Royal College i London för den legendariske Itzhak Rashkovsky och är för närvarande tillbaka i Sverige som student vid Edsbergs Slott i Stockholm.

Märta Eriksson - viola
är utbildad i Göteborg och Berlin med studier för Johanna Persson och Friedemann Weigle. Hon är en väletablerad orkestermusiker med engagemang i flertalet av Sveriges orkestrar, och även kammarmusiker. Hon är en av grundarna till den prisbelönta Sjöströmska Kvartetten, och är alltsedan starten 2007 medlem i ensemblen.
 

Maja Molander - cello
är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och vid Birmingham Conservatoire. Sedan 2013 är hon medlem i Malva Kvartetten. Maja är bekant med många olika musikgenrer, har bland annat turnerat världen över med popensemblen the Gothenburg String Theory och är sedan 2018 medlem i Jemtlands Salongsorkester.
 

Karin Birgersson - piano
har efter masterstudier vid Royal Academy of Music i London etablerat sig som kammarmusiker och orkester­pianist. De senaste åren har inneburit engagemang för
bl a Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan och Svenska Kammarorkestern. Sedan en tid tillbaka är hon också programledare för ”Klassiska konserten” i Sveriges Radio P2.