Planerade konserter

Fredagen, 6 augusti 2021, kl 19.00 -  Hjortensbergskyrka
En glittrande Svensk Sopran
Johanna Wallroth (sopran)
Johanna Wallroth, utbildades ursprungligen på Kungliga svenska balettskolan, ändrade huvudinriktning till sång och fortsatte till Wien där hon tog examen vid Universität für Musik und darstellende Kunst (MDW). Honhamnade plötsligt i rampljuset 2019 när hon tog första pris i den prestigefyllda internationella Mirjam Helin-sångtävlingen med sitt ”omedelbart engagerande, intelligenta och mångfasetterade framförande” (Bachtrack). Wallroth har därefter ingått i Wiener Staatsopers Opernstudio från och med säsongen 20/21.
 
Förra säsongen debuterade Johanna Wallroth som Zerlina i ett livesänt halvsceniskt framförande av Don Juan med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding. Utöver sina engagemang på Staatsoper i Wien under säsongen 20/21, inkluderande ett livesänt framförande som Barbarina i Figoros bröllop under Philippe Jordan, framförde Johanna Wallroth Barber och Stravinsky med Kungliga Filharmonikerna under Sakari Oramo.
 
Johanna Wallroth har utsetts till 2021 Birgit Nilsson-stipendiat. Hon får ta emot ett stipendium som, på  200 000 kronor.  ”Att få ta emot Birgit Nilssons stipendium är fantastiskt roligt och att få förknippas med Birgit Nilssons namn känns mycket ärofullt. Jag tolkar det som ett erkännande och en bekräftelse på att jag är på god väg med min röst och musikaliska utveckling. Pengarna ger en trygghet som möjliggör att jag kan fortsätta fokusera på och utveckla en karriär som sångerska med alla kostnader som det innebär. ” säger Johanna Wallroth.

Magnus Svensson (piano)
Magnus Svensson är en utomordentligt mångsidig musiker och en känd profil på den svenska musikscenen. Han framför regelbundet solokonserter, bland annat under en konsertserie på Kungliga slottet i Stockholm, men uppträder även som solist med många kända orkestrar, som Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Svensson är en populär ackompanjatör och kammarmusiker och grundare av den mycket framgångsrika konsertserien Svenska Sopranos på Dramaten. Detta ledde till en inbjudan att arrangera en konsertserie på Konserthuset Stockholm, denna säsong bestående av fem konserter.
Magnus har uppträtt över hela Sverige, men även Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Italien, Danmark, Norge, Finland, Island, Grönland, Färöarna, Ryssland, Polen, Estland, Lettland, Ungern Slovakien och USA. Han studerade piano med Stella Tjajkowski, Staffan Scheja och Dmitri Bashkirov, men också lieder tolkning med Geoffrey Parsons i London.

 

Söndagen, 22 augusti 2021, kl 18.00  - Nyköpings teater
DUO SPECCHIO - TVÅ CELLI
Efter att ha spelat tillsammans i olika sammanhang har Eva Maria Hux (cello) och Tove Törngren Brun (cello) nu slagit ihop sig för ett program med två celli. Det blir färgsprakande, optimistisk och fängslande musik av Barrière, Glière, Kummer, Bartok och Coldplay som använder sig av cellons högsta och lägsta register och allt emellan. En resa genom århundraden – och en överraskande repertoar som cellister skrev till sig själva och sina cellistvänner.
Såsom i en spegel - Två solister möts

Eva Maria Hux (cello)
Eva Maria Hux uppträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Hon utbildades vid Musikhögskolorna i Winterthur (Schweiz), Würzburg (Tyskland) och Stockholm. Mästarkurser för Truls Mörk, Anner Bylsma och Marcio Carneiro gav viktiga musikaliska impulser. Eva Maria har haft långtidskontrakt i Kungliga Hovkapellet och Kungliga Filharmonikerna och anlitas regelbundet av Sveriges symfoniorkestrar. Hon är även en mycket efterfrågad tolkare och arrangör av musik för violoncell och orgel och har tillägnats ett flertal nyskrivna verk. Eva Maria har spelat in Emil Sjögrens cellosonat, Gregory Lloyds ”Lamentation at Sunrise” och Ernest Blochs ”From Jewish Life” för SR P2 Live. Hon har uppträtt med så olika musiker som Bengt Forsberg, Josh Groban, Staffan Scheja, Carola och Bruno Ganz. Vid sidan av musiken älskar hon att läsa och skriva deckare. Hennes deckare ”Mord nach Noten” publicerades 2011 i antologin ”Zürich, Ausfahrt Mord” (Gmeiner). 2015 följde hennes musikdeckare ”Im Labyrinth des Poeten” och i november 2018 hennes andra roman ”Die Hand der Mirjam” (Latos).
 

Tove Törngren Brun (cello)
Tove Törngren Brun (cello) är en cellist som brinner för kammarmusik och gärna rör sig i olika genrer och i kombination med andra konstuttryck. Hon utbildades vid musikhögskolorna i Stockholm, Perugia i Italien och slutligen Oslo. Hon har undervisats av bl a Ola Karlsson, Aage Kvalbein, Costatino Mastroprimiano, Håvard Gimse och the Medici Quartet. Tove har spelat projektvis i Trondheimsolistene, Den norske Opera, Kringkastningsorkesteret, Gävle symfoniorkester och Västerås sinfonietta, för att nämna några. Hon har även spelat i flera musikaluppsättningar i Oslo, samt varit solist i Strindbergs Den store landevegen på Oslo nye teater. I popsammanhang har hon spelat med artister och grupper som Weeping willows, Loreen, Say Lou Lou och Darin. Tove är medlem i Christian Wallumröd Ensemble som turnerar världen runt med nyskriven och till viss del improviserad musik. 2014 vann de Spellemannprisen, (Norges Grammis), och vid årsskiftet släpps en ny skiva. Sedan hösten - 18 är Tove solocellist i Så som i himmelen på Oscarsteatern. Vid sidan av musiken älskar hon blommor och har gått ett flertal floristkurser.
 

Torsdagen, 16 september, kl  19.00  -  Culturum
Oda Voltersvik – Giulio Potenza
FYRA HÄNDER PÅ ETT PIANO


Volt & Potenza-duon är vinnare Bradshaw- och  Buono-tävlingen 2017. Duon har uppträtt på flera viktiga platser i Storbritannien (St James's Piccadilly, St Martin in the Fields, Charlton House, Regent Hall, Edinburgh Society of Musicians, Young Generation Artist's Scheme at Powderham Castle) och på internationella arenor och festivaler inklusive Carnegie Hall (Weill Recital Hall, New York), "Palermo Classica" International Festival, Edinburgh Fringe Festival, "Grieg in Bergen" -serien och Grieg Museum, Bergen.

Oda Voltersvik
Den norska pianisten har bedömds av den kända dirigenten Marios Papadopoulos som en "pianist med stor känslighet och härlig ton". Hon innehar en "Master in Performance" från Royal College of Music och ett artistdiplom från Trinity Laban Conservatoire for Music and Dance. Oda har uppträtt på viktiga internationella arenor, bl a"Palermo Classica" International Festival, Leipzig Stadtshalle och den första internationella folkmusikfestivalen i Peking. Oda Voltersvik är grundare av Volt Ensemble, ett samarbete med fyra unga begåvade musiker från Skandinavien.

Giulio Potenza
Giulio Potenza började spela piano vid sex års ålder och utbildades i Italien och senare på Trinity Laban Conservatoire i London. Han deltog i många mästerklassar och har utvecklats till en i hela Europa eftertraktad konsertpianist. Han har blivit inbjuden att ge mästarklasser på Hammamett pianofestival, vid Windsors internationella pianotävling, där han också medverkade i tävlingens jury, och i den första Windsor Piano Academy Masterclass i Palermo. Giulio Potenza är professor i piano vid Trapani Conservatory of Musica i Italien och vid Windsor piano Academy i Storbritannien och ger regelbundet mästarkurser i Storbritannien och utomlands.

Lördag den 21 november, kl 16.00
Gamla Tingshuset
 
Ensemble Odd Size 

Something old and something stolen
 
Odd Size är en ensemble med rötter från Göteborg som består av fyra professionella barockmusiker som ofta spelar i ledande barockensembler i Skandinavien, såsom Barokksolistene (N), Concerto Copenhagen (DK), Göteborg Baroque (S).
Odd Sizes vision är att skapa föreställningar som syftar till att utvidga gränserna bortom kontrollerad "perfektion" i svettiga tarmsträngar, groove, spelglädje och humor. De vill återuppliva ett perspektiv på klassisk musik som är kreativ och full av impro­visation och som tänjer gränserna för den speciella musikstilen utan att bryta dem. En del av inspirationen kommer från jazz och folkmusik, men de kallar sig fortfarande barockmusiker.

Elisabeth Holmertz (sång)
”Jag har varit sångare hela mitt liv, och hela mitt liv har jag vandrat mellan genrer och stilar med hopp om att hitta ett uttryck som är Mitt och en röst som är Jag. I mitt fall verkar det finnas så många att jag måste hoppa mellan dem. Men jag älskar att jag en dag kommer att arbeta med den tickande metronomen, mäta stänger med en linjal, lägga pussel med anteckningarna på linjerna, långsamt utarbeta logiken i en komplex ny poäng och skjuta min röst till det extrema och nästa dag kommer jag att sjunka in i de bekanta harmonierna från en 1600-tals passacaglia och bara ... sjunga. ”

 Johannes Lundberg (kontrabas)

 

Fredrik Bock (gitarr)
”Sedan jag studerade i Danmark och Tyskland har jag arbetat som lutenist och gitarrist under de senaste 15 åren. Jag spelar ofta och gärna med ensembler som Barokksolistene (NO) och Concerto Copenhagen (DK), men mitt intresse och nyfikenhet gentemot andra genrer leder ofta till musikaliska möten utanför de etablerade plattformarna för renässans och barockmusik: en dags låtar på folkmusik, andra dagar pubmusik och ibland helt nyskriven musik. Som lutspelare spelar jag ofta flera instrument (även om det inte samtidigt): teorbo, archlute, renässansluta och barockgitarr. Särskilt mycket tycker jag om att spela ett litet instrument, släkting till barockgitarren, som heter Charango.”

Per Buhre (violin)
”Jag har alltid haft en obotligt romantisk bild av jazzmusiker, även om det är en genre som alltid lyste i dess frånvaro från mitt liv. För sent i mitt liv insåg jag att jazzmusiker inte är gudar, men är lika syndiga som resten av oss clowner, bunglers och hopplösa fall. Ungefär samma gång insåg jag också att jag inte behövde välja mellan att vara musiker, sångare eller scenregissör för opera: Jag kan vara alla dessa på en gång och ingen är särskilt intresserad av vad någon annan gör i alla fall.”

BachensembleN
Sommaren 2019 tog BachEnsembleN Sörmland, bestående av fem sörmländska musiker, med sig musik från familjen Bach ut på en musikalisk resa! Hur kan det
låta då medlemmar ur Bach-släkten besöker Sörmland? Det har tagits emot med succé och publikens jubel!
Inför sommaren 2020 tar sig denna kvintett an nya toner ur olika verk ur familjens Bachs rika opuslista. Vare sig det handlar om duos, trio, kvartetter eller kvintetter
blir det innerliga möten med fantastiska toner. Och för att få svar på dessa frågor arrangerar ensemblens egen musiker och kompositör Olle Lindberg det mesta.


Agnes Lindberg  (sopran, violin)
Tillsammans med sin man Olle Lindberg har Agnes Enerlund Lindberg i duon A&O turnerat runtom i Sverige, Tyskland och Irland.

Anette Kumlin (oboe, oboe d´amore)
Anette Kumlin, oboisten på Scenkonst Sörmland, är anställd länsmusiker och frilansande musiker är känd för sin professionalitet vare sig hon spelar på oboe eller oboe d´amore. Hennes närvaro, varma ton och fina klang är kännetecknande för Anette Kumlin.

Åsa Karlberg (flöjt)
Åsa Karlberg är utbildad vid dåvarande Göteborgs musikhögskola och är en mångsidig kammarmusiker med en fot i Scenkonst Sörmland och en i frilanslivet. Hon är medlem och spelar bl a med flöjtkvartetten 40f, orkestern Rebaroque, och Drottningholmsteaterns orkester.

Suzanna Kroon-Hahr (cembalo)
Suzanna är en musiker med stor bredd som gärna tar sig an musik ur olika genrer. Hon är i grunden pianist och vann 1986 en internationell pianotävling i Paris, anordnad av Conservatoire international de Paris. Mitt i livet valde hon att komplettera sina utbildningar med en kantorsexamen. Som mångårig kyrkomusiker i Mariefreds församling har Suzanne mer och mer dragits även till cembalon och dess rika repertoar.

Olle Lindberg (kontrabas, gitarr, arrangör)
Olle Lindberg utbildades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är idag verksam som musiker, sångare, tonsättare samt musiklärare på musikhögskolan i Stockholm. Hans Requiem uruppfördes i höst 2019 i Stockholm och därefter i Nyköping.
 
Program
Olle Lindberg arrangerar olika verk av Bach:arna för oväntade instrumentsammansättningar, varvat med traditionella former, från duoformat till kvintett utlovas en omväxlande och överraskande konsert. Ensemblens tanke och syfte är att låta dig som lyssnare höra Bach med nya öron:

Tidigare konserter

Klarinett - Duo
Magnus Holmander (klarinett)
Henrik Måwe (piano)

PROGRAM
Malcolm Arnold            
Sonatina
Robert Schumann       Phantasiestücke Op.73
Francis Poulenc           Sonata FP 184

Konserten spelades in söndag den 18 april 2021, kl 16.00 i Allahelgonakyrkan

Magnus Holmander (klarinett)
Magnus Holmanders passion för nutida musik och experimentella nyfikenhet, både som musiker och artist, har resulterat i nära samarbeten med många svenska kompositörer, bl.a. Rolf Martinsson och Anders Hillborg. Detta har lett till en rad solistuppdrag i t.ex. Royal Festival Hall i London, Auditorium i Milano, Stockholms konserthus, Berwaldhallen och Grieghallen i Bergen.
2013-2017 deltog Magnus som klarinettist, magiker och dansare i Martin Frösts produktioner Dollhouse och Genesis som vid flera tillfällen spelades vid konserthus runt om i Norden. I maj 2017 deltog Magnus, tillsammans med accordionisten Irina Seroytuk, i Sveriges största tävling för kammarmusik "Ung & Lovande". Med egenskrivna arrangemang lyckades de vinna tävlingen med motivationen "Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld".
Magnus Holmander blev 2017 utnämnd till "Ung Svensk Solist" av Scenkonst Sörmland. För säsong 2019/2020 är Magnus en av sex musiker över hela Europa som har tilldelats "Rising Star artist" av European Concert Hall Organization (ECHO). Priset innebär en turné bland ett femtontal konserthus i Europa. Under denna säsong kommer Magnus att ge recitals i bl.a. Musikverein i Wien, Het Concertgebouw i Amsterdam, L'auditori i Barcelona,Elbphilharmonie in Hamburg och CU de la musique i Paris.
Magnus tog sin kandidat- och masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och studerade för Hermann Stefånsson och Emil Jonason. Nyligen skrev den lovande kompositören Ylva Fred ett verk för klarinett och piano där Magnus använder sina färdigheter som magiker för att få klarinetten att sväva.

 

Henrik Måwe

Henrik Måwe (piano)
Gustav Henrik Måwe har studerat vid Sibelius-Akademin för Hui-Ying Liu-Tawaststjerna och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Staffan Scheja samt för Hans Pålsson och Hans Leygraf. Han har framträtt i de flesta europeiska länder samt USA, Asien och Sydafrika liksom i svensk TV och radio.
Henrik Måwe har tilldelats flera stipendier, bland annat 2008 Rosenborg-Gehrmans musikstipendium och 2009 Kjerstin Dellerts stipendium på Confidencen. Han är även Young Steinway Artist.