Söndagen 15 april 2018 kl 15.00 - Culturum
Jesper Ohlsson - Piano recital  "Pianoromantikens mästare"
F. Chopin:

Mazurkor Op. 7 nr 1 i B-dur & nr 2 i a-moll
Vals Op. 69 nr 1 i Ass-dur & Vals nr 14 e-moll posth.
Ballad nr 1 i g-moll op. 23.
Nocturnes Op. 27 nr 1 ciss-moll & Op. 27 nr 2 i Dess-dur
Scherzo nr 3 i ciss-moll Op. 39

F. Liszt:
Sonat i h-moll, S178

Jesper Olsson, piano
Jesper Olsson är född och uppvuxen i Finspång. Han har studerat vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium för Bohumila Jedlickova, och sedan gått diplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö för prof. Hans Pålsson. Jesper har även en examen i pedagogik och har stor erfarenhet av att undervisa.
Jesper Olsson debuterade våren 2014 med Helsingborgs symfoniorkester, där han framförde Rachmaninovs 2:a pianokonsert. Med Malmö som sin bas, frilansar han som en mycket eftertraktad solopianist, kammarmusiker och ackompanjetör. Senast med en konsertserie i Musik i Syds regi. För närvarande turnerar Jesper Olsson med ett solorecital ”Pianoromantikens mästare”. I form av en rad olika kompositionsformer ger musiken oss inblick i olika delar av hela Frédéric Chopins musikaliska och kreativa liv, som ställs i kontrast mot Franz Liszts stora verk, pianosonaten i h-moll. 

”Jesper Olsson är en såväl pianotekniskt som musikaliskt rikt begåvad ung musiker, som utmärkt sig som solist och kammarmusiker i många konsertsammanhang. Denna begåvning sträcker sig mycket längre och djupare än bara till en virtuos behandling av instrumentet. Hans eftertänksamma, seriösa och samtidigt ödmjuka natur gör det möjligt att tränga in i kärnan av musikalisk tolkning och finna psykologiska bottnar i pianomusiken från epoker så skiftande som Bachs och vår nutida. Det klangliga uttrycket spänner över enkelhet och naturlighet och vid rätt tillfälle komplikation och kraft.”
Hans Pålsson pianist, professor

Söndag 4 februari 2018 kl 15.00, Gamla Tingshuset, Nyköping

Violinisten Cecilia Zilliacus och sångerskan/folkmusikern Lena Willemark framför en unik version av JS Bachs d-mollpartita. Dessutom ett stycke skrivet exklusivt för dem av S-D Sandström – ”Dansa”. Tillsammans utforskar de det musikaliska landskapet mellan, runt och genom deras olika genrer. En cd på bolaget BIS med dessa verk (+ ett soloverk för violin av Svante Henryson) kom ut i november 2016.

Cecilia Zilliacus
Cecilia Zilliacus är en av Sveriges mest framgångsrika violinister, med hela Norden och Europa som sitt arbetsfält. Hennes mångsidiga repertoar av solo- och kammarmusikverk har lett henne att samarbeta med ett stort antal kompositörer och orkestrar. Hennes intresse för nyskriven och samtida musik har resulterat i  flera kompositioner som har skrivits speciellt för henne, bl a violinkonserter av Anders Nilsson, Fredrik Hedelin och Mika Pelo.

Zilliacus karriär började 1997, då hon vann både Kungliga Musikhögskolans prestigefyllda tävling, solistpriset och nordiska solistbiennalen i Trondheim. Hon blev också utnämnd till Artist in Residence på Sveriges Radio för året 1997/1998. Under säsongen 2001/2002 var hon Sveriges representant i det internationella Rising Star-projektet, ett samarbete mellan några av världens ledande konserthus.

Zilliacus har spelat in ett antal album, av vilka flera har vunnit svenska Grammy priser. Cecilias inspelning av Carl Nielsens konsert för violin och orkester, liksom hans soloverk och sonatas (2015), har vunnit stor uppmärksamhet internationellt. Även hennes CD med musik av JS Bach, Svante Henryson och Sven-David Sandström (BIS Records 2016) blev mycket varmt välkommen av internationella medier och publik.

Från och med sommaren 2015 är Cecilia Zilliacus konstnärlig chef för Katrina Chamber Music Festival på Åland. Hon kommer att ha samma ställning på Korsholm Music Festival i Vasa, Finland, från 2018.

Lena Willemark
Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare. Efter åren på Musikhögskolan i Stockholm har hon, på egen hand eller i samarbete med andra, ständigt vidgat sitt uttryck. Med åren har Willemark alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister – mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet.  Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.

Lena Willemark har som sångerska och spelman arbetat tillsammans med en rad musiker i olika genrer, här kan nämnas bl.a. Frifot, Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Anders Jormin, Ale Möller, Marilyn Mazur, Kirsten Bråten Berg, Det Norske Kammerorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.En annan del av sitt skapande utgör komponerandet – hon har i alla olika konstellationer under åren komponerat och arrangerat en mängd musik.

Lena Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland fem Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt Riksspelman. 2011 mottog hon utmärkelsen ”Litteris et Artibus” .2017 utsågs hon till hedersdoktor vid Högskolan i Dalarna och valdes också in som ledamot i hederskollegiet vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Söndag 17 September 2017 kl 15.00, Gamla Tingshuset, Nyköping

Elfrida Andree:               Stråkkvartett i d-moll
Astor Piazzolla:              Tango Ballet. Arr. José Bragato
Antonin Dvorak:             Stråkkvartett Ess-Dur, op. 51

Under året 2008 formades tanken att spela stråkkvartett tillsammans. En kvartett bildades, som numer består av de tre ursprungsmedlemmarna Anne Holmer, violin 1, Maria Jansson, violin 2 och Barbro Westergren, viola samt cellisten Tomas Hänström som kom med i ett senare skede. Fyra vänner som tycker om att träffas på fritiden och spela tillsammans. Ofta infaller repetitionerna på söndagseftermiddagar och när kvartetten sökte ett namn så fick det bli Söndagskvartetten. Kvartetten har sin bas i Nyköping. Tre av medlemmarna bor på orten. Den fjärde bor i grannkommunen Norrköping. Söndagskvartetten spelar en blandad repertoar för stråkkvartett och har även samarbetat med några av Nyköpingstraktens kyrkokörer.

Bland kompositörer som Söndagskvartetten inspirerats av och spelat verk av kan nämnas,
W A Mozart, J Haydn, A Dvorak, A Borodin, D Sjostakovitj, A Hill och A Piazolla.


 Anne Holmer är utbildad vid Musikhögskolan i Piteå, med fortsatta studier i London och på University of Miami. Hon är bosatt i Nyköping och arbetar sedan 1985 som violinist i Norrköpings Symfoniorkester. Anne Holmer är sedan 2012 första konsertmästare i Nyköpings Filharmoniska Sällskapet. Hon är en flitig kammarmusiker och spelar även klezmer- och balkanmusik.
 
Maria Jansson är uppvuxen i Eskilstuna där hon fick sin musikaliska grund i den Kommunala Musikskolan. Fortsatta studier vid Framnäs folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Har varit verksam som fiolpedagog i Skåne och för närvarande i Norrköping. Maria spelar även i Nyköpings Filharmoniska Sällskapet. Hon är aktiv kammarmusiker och spelar gärna folkmusik på fritiden. Identifierar sig som sörmlänning trots många år i förskingringen och ägnar mycken tid i trädgård och natur.
 
Barbro Westergren är född och uppvuxen i Nyköping. Började, som 8-åring, spela fiol på kommunala musikskolan. Studerade på Musikhögskolan i Örebro 1979 – 1983 till fiolpedagog. Började som vuxen spela viola. Är medlem i Nyköpings Filharmoniska Sällskapet och spelar också kammarmusik i olika konstellationer. Efter studier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm har Barbro Westergren också en examen i musikterapi och arbetar nu inom grundsärskolan som musiklärare/musikterapeut.
 
Tomas Hänström lärde sig spela cello för Peter Molander och Kurt Larsson vid Nyköpings kommunala musikskola. Studerade sedan för Bertil Jernbom och Stanislav Apolin. Tomas har jobbat som cellist vid Uppsala Stadsteater och har under många år spelat i Kungliga Akademiska Kapellet och i Dina Schneidermanns och Emil Kamilarovs Uppsala Kammarensemble. Sedan drygt tio år bor Tomas i Nyköping och han har sedan dess suttit som stämledare för cellisterna i Filharmoniska Sällskapet. 

Söndagskvartetten

Slagverkgruppen GONG -
Vinnare "Ung och Lovande" 2015

Slagverkskvartetten GONG består av Petter Hedbom, Frans Klingfors, Malin Sjökvist och Johan Söderholm. Gruppen använder en bred variation av slagverksinstrument som skapar genomväxlande och spännande konsertupplevelse. De möttes när de studerade på Musikkonservatoriet Falun 2010. Våren 2011 gjorde ensemblen sin första turné och sommaren 2011 arbetade de på Kungliga Filharmoniska Konserthuset i Stockholm som ”Unga Sommarmusiker” och gav då 43 kortare konserter.

 När medlemmarna var klara med sin utbildning på Musikkonservatoriet Falun sökte alla fyra sig söderut. Johan och Frans började studera på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn medan Malin och Petter började studera på Musikhögskolan i Malmö. Eftersom det endast är en kort resväg mellan Köpenhamn och Malmö har ensemblen lyckats hålla en mycket nära kontakt.
 
GONG har hållt konserter på flera olika scener och Kammarmusikfestivaler i Sverige; bl.a. i Günewaldsalen, Forshaga Kammarmusikdagar, Saxå Kammarmusikfestival och Barocksalen på Historiska muséet i Stockholm

Ensemblen spelar transkriptioner, arrangemang på kända verk liksom ny musik. På repertoaren står bland annat nyskrivna verk för slagverksensemble av unga svenska kompositörer och andra aktiva tonsättare från hela världen. Kvartetten skriver även egen musik som de konserterar med. GONG är idag en av Sveriges mest spännande och efterfrågade unga kammarmusikensembler .